pátek 24. června 2016

Letní studená okurková polévka

Dneska je venku pěkné vedro, tak zkuste tuto osvěžující studenou polévku :-)

Co budete potřebovat (4 porce):
  • 2 salátové okurky
  • 2 stroužky česneku
  • 500 ml podmáslí
  • 150 ml bílého jogurtu
  • kešu oříšky na ozdobu
  • hrst kopru
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl a pepř
  • uzený losos na ozdobení
Jak na to:
Okurky nakrájejte na velmi tenké plátky. Přidejte jemně nasekaný česnek, podmáslí a jogurt. Nakonec přidejte kopr, šťávu z citronu. Osolte a opepřete. Při podávání ozdobte nasucho upraženými kešu oříšky a kousky uzeného lososa.

Inspirováno časopisem F.O.O.D. červen 2016


neděle 19. června 2016

Chlebíček s lesním ovocem


Tento chlebíček je úžasný - je rychlý a vláčný. Můžete ho připravit s jakýmkoliv letním ovocem :-) Není to úplně dietní, ale jeden kousek k dopolední svačině rozhodně nevadí!

Co budete potřebovat:

  • 250 g bezlepkové mouky Doves Farm
  • 150 g moučkového cukru
  • 200 g mraženého lesního ovoce (nebo meruňky, jahody, višně, maliny...)
  • 6 vajec
  • 6 lžic vlažné vody
  • 1/2 prášku do pečiva
  • máslo na vymazání formy
Jak na to:

Vejce rozklepněte do mísy, přidejte cukr, vodu a vyšlehejte. Přidejte mouku, kterou jste smíchali s práškem do pečiva. Nakonec přidejte ovoce. Formu na chlebíček vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou. Vlijte těsto. Pečte na 200 stupňů asi 35 minut. Chlebíček je hotový, pokud se vám nebude lepit na špejli. 

Nechte si chutnat! :-)

neděle 5. června 2016

Domácí müsli tyčinky


Určitě vyzkoušejte tyto domácí müsli tyčinky - je to opravdu jednoduché! :-) Chutnají skvěle a já už tyčinky v obchodech kupovat nebudu... plánuji hodně experimentovat a vytvářet nové příchutě :-)

Co budete potřebovat (cca 12 ks):

  • 140 g banánu (velký banán)
  • 85 g směsi rozinek a brusinek
  • 65 g směsi semínek - slunečnicové, sezamové, dýňové, mandle
  • 50 g rýžových vloček (nebo jakékoliv bezlepkové)
  • 50 g jáhlových nebo pohankových vloček
  • 35 g medu
  • 30 g kokosového oleje
  • 5 g lněných semínek
  • 5 g chia semínek
  • špetka soli
Jak na to:

Neloupané mandle nakrájejte na malé kousky. Smíchejte s vločkami, směsí semínek a solí. Plech vyložte pečícím papírem. Nasypte směs na plech a pečte max. 10 minut na 180 stupňů. 
Mezitím si rozmačkejte banán, smíchejte s olejem a medem. Smíchejte s opečenou směsí. A dejte opět na menší plech. Snažte se směs vytvarovat do čtverce (výška max. 1 cm). Pečte 20 minut na 160 stupňů. Po vyndání z trouby dejte na hodinku chladit do ledničky. Poté nakrájejte krájecím kolečkem na pizzu.

Já jsem měla co dělat, abych je nesnědla na posezení :-)

čtvrtek 2. června 2016

Špenátový quiche bez lepku


Vyzkoušejte koláček naslano - je lehounký a hodí se třeba na cesty na svačinu :-)

Co budete potřebovat:

těsto
  • 180 g pohankové mouky (super je i kukuřičná)
  • 60 g rýžové mouky
  • 100 ml olivového oleje
  • 100 ml ledové vody
  • lžička soli
  • lžička prášku do pečiva
náplň
  •  250 g čerstvého špenátu
  • 100 g strouhaného sýra
  • 3 vejce
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • sůl, pepř
  • jarní cibulka
Jak na to:

Mouky smíchejte společně se solí a práškem do pečiva. Poté přidejte olej a ledovou vodu, vytvořte kompaktní těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte odpočinout alespoň na hodinku do lednice. Menší formu si vyložte pečicím papírem a vmačkejte do ní uleželé těsto, propíchejte ho vidličkou. Dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů na 10 minut.
Mezitím si připravte náplň. Špenát operte a spařte vařící vodou. Nakrájejte ho najemno. Osolte, opepřete. Přidejte nastrouhaný sýr, nadrobno nakrájenou jarní cibulku, přilijte našlehanou smetanu a lehce našlehaná vejce. 
Po 10 minutách vyndejte korpus z trouby a vlijte směs. Pečte asi 25 minut dozlatova. Koláč chutná nejlépe zastudena, když se všechny ingredience propojí a uleží.

Dobrou chuť! :-)