čtvrtek 28. ledna 2016

Mrkvový chlebíček s ananasem a banány


Už dlouho jsem přemýšlela, že upeču sladký chlebíček. Využila jsem surovin, které máme doma všichni. Příprava chlebíčku je rychlá, navíc není příliš sladký (bez cukru, slazeno pouze banánem) a je opravdu vláčný! Určitě si ho upečte na víkend, je to skvělý tip na zdravou svačinku :-)

Co budeme potřebovat:
  • 250 g bezlepkové mouky
  • 240 g banány (2 větší banány)
  • 150 g nastrouhané mrkve
  • 200 g čerstvého ananasu nebo ananasu z konzervy
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů
  • 150 ml řepkového oleje
  • 3 vejce
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • lžička jedlé sody
Jak na to:
Nasekejte si ořechy. Banány rozmačkejte, mrkev nastrouhejte a ananas nakrájejte na menší kousky. Vedle v míse promíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a jedlou sodu a dobře promíchejte. Přidejte olej, vejce a zbytek ingrediencí, promíchejte. Formu na chlebíček si vyložte pečicím papírem. Nalijte těsto do formy s pečte asi hodinu na 170 stupňů.

Dobrou chuť :-)

Inspirováno receptem z knihy Jídlo jako životní styl III. od Petra Havlíčka

úterý 26. ledna 2016

Barevné jáhlové rizoto s paprikou


Pokud máte rádi rizoto a chcete vyzkoušet něco nového - zkuste jáhlové rizoto. Je to lahoda :-) Příprava je opravdu snadná. Zdravý a zároveň levný oběd je na světě!

Co budete potřebovat (4 porce):
  • 200 g mražených fazolek
  • 2 papriky - žlutá, červená, zelená (podle fantazie)
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 125 g jáhel
  • 350 ml zeleninového vývaru
  • sůl a pepř
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • petrželka
Jak na to:
Nakrájejte papriku na menší kousky. Na oleji orestujte cibulku nakrájenou nadrobno. Po chvíli přidejte jáhly a promíchejte. Zalijte vývarem, přidejte fazolky a papriku, sůl a pepř a duste asi 15 minut na mírném plameni. Nakonec vmíchejte parmazán a smetanu. Ozdobte petrželkou. 

Dobrou chuť!

Inspirováno časopisem F.O.O.D. leden 2016

pátek 22. ledna 2016

Jablková pomazánka s cottage, ořechy a skořicí


Pokud přemýšlíte, co si dát ke svačině, tak zkuste tuto lehkou pomazánku z jablíčka se sýrem cottage, ořechy a skořicí. Je výborná na chleba nebo jen tak na lžičku :-)

Co budeme potřebovat (2 porce):
  • 1 zelené jablíčko
  • 1 sýr cottage
  • 2 lžíce tučného tvarohu
  • skořice
  • vlašské ořechy na ozdobení
  • lžička medu na ochucení
  • datlový sirup na ozdobení
  • bezlepkové toasty
Jak na to:
Sýr cottage smícháte s tvarohem a nastrouhaným jablíčkem. Přidáte lžičku medu, skořici a můžete namazat na opečený toast. Ozdobíte plátkem jablíčka, nasekanými oříšky, posypete skořicí a pokapete datlovým sirupem.
Pomazánku můžete zdokonalit rozinkami. Mě chutná i samotná :-)

Inspirováno receptem z knížky Jídlo jako životní styl III. (Petr Havlíček, Petra Lamschová).

pondělí 18. ledna 2016

Pohanková kaše s brusinkami a mandlemi



Pohanka je přirozeně bezlepková a navíc moc zdravá - proto tu mám pro vás recept na skvělou ranní kaši z pohanky, co zahřeje a nebudete po ní mít hlad. Dnes jsem si ji dala k snídani a byla jsem moc spokojená :-)


Co budeme potřebovat:
  • 60 g pohanky lámanky
  • 85 ml mléka bez laktózy nebo mléka rostlinného
  • špetka soli
  • sušené brusinky
  • mandle
  • kvalitní strouhaná hořká čokoláda
Jak na to:

Mléko nalijeme do menšího hrnce a osolíme. Přivedeme k varu a nasypeme pohanku, promícháme. Po chvilce odstavíme, přikryjeme pokličkou a necháme v teple asi 15 minut dojít. Nakonec přimícháme brusinky a promícháme. V misce ozdobíme nastrouhanou čokoládou a mandlemi.

Voalá, skvělá snídaně je tu :-) 

středa 13. ledna 2016

Brandnooz box - rozbal si své překvapení (prosinec 2015)

Ráda se s Vámi podělím o další Brandnooz box, který mi dorazil. Miluji ten moment překvapení, co v boxu najdu. Přišel mi o poznání chudší, než předchozí boxy, ale pár produktů mě zaujalo :-)



3 nejlepší produkty z prosincového boxu:



  1. Jumex Unico Fresco (48 Kč) - 100 % pomerančový džus, prostě mi chutná :-) a navíc je v praktickém a pěkném obalu


  2. Kand Brusinky (36,90 Kč) - brusinky se dají využít opravdu na ledacos, já z nich udělala třeba skvělou ovocnou omáčku (bude na blogu), skvěle chutnají k rozpečenému hermelínu
  3. Bohemia Zimní křupání (24,90 Kč) - zaujaly mě roztomilé tvary preclíčku a krekrů, originální


Více informací o boxech naleznete na: http://www.brandnooz.cz/. Zajímalo by mě, zda odebíráte také brandnooz box nebo jiný tip boxů (např. Šmakuj to, Zajíc v krabici). Určitě budu ráda za tipy na nové boxy! :-)


pondělí 11. ledna 2016

Pomazánka z červené řepy


Červená řepa není u většiny moc oblíbená, přitom je moc chutná, ale hlavně zdravá! Navíc  je schopna potlačovat viry a bakterie, často pomáhá bojovat s mykózami. Obsahuje hodně selenu, kterého máme často nedostatek. Brání vzniku rakoviny. Zbavuje mozek jedovatých kovů, například hliníku. Je kvalitním zdrojem kyseliny listové (kdo chce otěhotnět :-)), selenu, vitamínu C a hlavně draslíku, který upravuje srdeční činnost, udržuje normální krevní tlak a napomáhá správné činnosti nervové soustavy. Už jenom pro to si ji musíte zamilovat :-)

Co budeme potřebovat:
  • 2 menší pečené řepy
  • 200 g lučiny nebo žervé
  • bílá část ze 2 jarních cibulek
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • bezlepkový toastový chléb (kdo může, s lepkem)
Jak na to:
Řepu si omyjeme. Připravíme si alobal ve tvaru čtverce. Nasypeme doprostřed sůl a nakapeme olivovým olejem. Vložíme řepu a zabalíme. Dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 45 minut. Když na řepu v troubě zapomenete, nic moc se nestane :-) 
Vychladlou řepu nastrouháme a smícháme s lučinou, jemně nakrájenou cibulkou, solí a pepřem. Namažeme na opečený toastový chléb nebo použijeme jako dip k zelenině. Musím říct, že chutná i samotná! :-)

I když řepu nemáte rádi, tak pomazánku určitě ochutnejte, myslím, že nebudete litovat!


úterý 5. ledna 2016

Květákové kari s vůní indie


Venku je konečně pravá zima se vším všudy :-) Proto mám pro vás skvělý tip na jemně pikantní večeři, která vás zaručeně zahřeje! Většinu surovin máme doma v ledničce či ve špajzce, tak s chutí do toho!

Co budeme potřebovat:

  • 1 květák
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 šalotky
  • 1/2 lžičky strouhaného zázvoru
  • 1 chilli paprička nebo chilli koření
  • 200 g loupaných rajčat (čerstvá nebo v konzervě)
  • 2 zelené papriky
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • kari dle chuti
  • 200 ml smetany na vaření
Jak na to:
Květák rozdělíme na menší růžičky a zalijeme vodou. Přidáme kurkumu, osolíme a vaříme asi 5 minut. Poté scedíme. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku, přidáme uvařený květák a chvíli ho restujeme. Poté ho vyndáme a do základu přidáme zázvor, chilli, kari, nakrájená rajčata a papriky. Zalijeme vývarem. Vaříme asi 10 minut. Květák vrátíme zpět do hrnce, přidáme smetanu a povaříme ještě 5 minut.

Indickou kuchyni máme doma moc rádi a po této dobrotě se opravdu zaprášilo! :-)

Dobrou chuť! Budu ráda, když mi napíšete, jak Vám chutnalo!


Inspirováno časopisem F.O.O.D. leden 2016

neděle 3. ledna 2016

Víkendové kuřátko na kořenové zelenině

Pokud ještě nevíte, co uvařit dnes k obědu, mám tu pro Vás tip na výborný oběd! Příprava je jednoduchá a potřebné suroviny máte určitě doma. Tak s chutí do toho - mimochodem kombinace chutí mě mile překvapila :-)

Co budeme potřebovat:

  • naporcované kuře nebo kuřecí stehna, paličky
  • 400 g mrkve
  • 200 g petržele
  • hladkolistá petržel
  • 100 ml vody na podlévání
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej nebo máslo na vymazání
  • sůl a pepř
Jak na to:

Mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na kolečka. Pekáček si vymažeme a vložíme kousky kuřete. Dále přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu. Česnek si nakrájíme na plátky a dáme ho do pekáčku. Nakonec ozdobíme hladkolistou petrželí, osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Podlijeme vodou.
Pečeme zakryté 45 minut na 170 stupňů, poté odkryjeme a pečeme  ještě 20 minut. 

Tip: podávejte s basmati rýží