neděle 28. února 2016

Chia puding z lesního ovoce





























Už jste někdy vyzkoušeli chia semínka? Pokud ne, tak určitě vyzkoušejte tento výborný pudink z chia semínek a lesním ovocem. Je výživný a je připravený za 5 minut - doporučuji ho ale nechat přes noc v ledničce. Semínka se zvětší až 12 krát a vytvoří gel - a hle pudink je na světě :-)

Co budeme potřebovat:

  • 300 ml mléka bez laktózy nebo rostlinného mléka
  • 1 banán
  • 4 lžíce chia semínek
  • 100 g lesního ovoce nebo ovoce dle chuti
  • 3 lžíce medu či jiného sladidla
  • ovoce na ozdobu


Jak na to:
Banán nakrájejte na kousky, přidejte ovoce, med a mléko. Rozmixujte. Pak přidejte chia semínka a nechejte nabobtnat - nejlépe přes noc v lednici, ale postačí i 2 hodiny. Směsí naplníme skleničky a ozdobíme ovocem.

Dobrou chuť!

neděle 21. února 2016

Tvarohová bábovka bez lepku


Bábovka v neděli ke kafíčku nesmí chybět! Tvarohovou bábovku bez lepku určitě vyzkoušejte, protože od klasické bábovky ji nepoznáte :-) 

Co budeme potřebovat:
  • 300 g bezlepkové mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 banán
  • 5 vajec
  • 250 g másla
  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • rozinky
  • kůra z jednoho citronu
  • špetka soli
  • 1 kypřicí prášek bez fosfátů
  • kokos na vysypání formy
Jak na to:
Oddělte bílky od žloutků. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte z nich sníh. V misce smíchejte změklé máslo, tvaroh, žloutky, moučkový cukr, rozmačkaný banán, namočené rozinky a vanilkový cukr. Vymíchejte do hladké hmoty. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a smíchejte s tvarohovou hmotou. Nakonec smíchejte i se sněhem z bílků a citronovou kůrou. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte kokosem - dodá bábovce šmrnc. Pečte na 180 stupňů 45 minut.

Luxus :-) dobrou chuť!


středa 17. února 2016

Chutná polévka - eintopf z červené čočky a kedlubny


Mám pro Vás lehkou polévku na zahřátí a určitě po ní neztloustnete. Polévka zasytí  a nezklame žádné hladové bříško :-) Spolehlivě nahradí hlavní chod. Nejvíce se hodí k večeři.

Co budeme potřebovat:

  • 300 g mrkve
  • 1 petržel
  • 1 velká kedlubna nebo 2 menší
  • 140 g červené čočky
  • 1 menší cibule
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • řepkový olej
  • sůl a pepř
  • pažitka nebo petrželka

Jak na to:

Kedlubnu a mrkev nakrájejte na menší kousky, cibulku nakrájejte najemno. Vše orestujte na troše oleje. Zalijte vývarem a přidejte 300 ml vody. Přidejte čočku, osolte a opepřete. Vařte asi 10 minut doměkka. Nakonec ozdobte pažitkou nebo petrželkou.

Dobrou chuť! :-)

sobota 13. února 2016

Citrónové muffiny

Dlouho jsem se chystala upéct citronové muffinky. Muffiny jsou krásně voňavé a vláčné. Můžete si je upéct k nedělnímu kafíčku či čaji :-)

Co budeme potřebovat:

  • 250 g bezlepkové mouky
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 100 ml řepkového oleje
  • 300 g bílého jogurtu
  • 1 vanilkový lusk nebo pár kapek vanilkového aroma
  • 5 lžic šťávy z citronu
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
Jak na to:
V míse smíchejte vejce, cukr, mouku, olej a citronovou šťávu. Promíchejte. Nakonec vmíchejte do směsi jogurt a kůru z citronu. Vymíchejte do hladké hmoty. Tou pak naplňte papírové košíčky nebo formičky na muffiny. Pečte 25 minut na 180 stupňů.

Inspirováno receptem z knihy Jde to i bez pšenice (Havlíček, Lamschová)


čtvrtek 11. února 2016

Bezlepkové placičky


Mám pro vás recept na zdravé a rychlé bezlepkové placičky, které vám můžou nahradit pečivo. A navíc chutnají skvěle. V mžiku byly snědené :-) 
Placičky můžete použít naslano (náhrada pečiva, na Burger) nebo nasladko s kombinací ovoce. Příprava placiček zabere chvilinku - určitě vyzkoušejte, pochutnáte si :-)

Co budeme potřebovat:
  • 3 vejce
  • sůl, pepř
  • 100 g žervé nebo lučiny
  • bylinky dle chuti - pažitka, petrželka, bazalka
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
Jak na to: 
Z bílků a špetky soli vyšlejte sníh. Žloutky smíchejte s žervé nebo lučinou. Podle chuti přidejte bylinky a česnek. Vmíchejte do vyšlehaných bílků a přidáme půl lžičky prášku do pečiva. Lžící tvořte na plech vyložený pečicím papírem menší placky. Pečte na 150 stupňů 20 minut dozlatova.

Tip na podávání - s pomazánkou z tvarohu a bylinek

Inspirováno receptem z časopisu F.O.O.D. (únor 2016)

středa 3. února 2016

Losos se špenátovo - bramborovou kaší



Mám pro Vás tip na jednoduchý a rychlý oběd! Stačí jen ulovit pořádný kousek lososa. Lososa miluji a je to pro mě vždy zážitek. Tohle jídlo se mi snad nikdy nepřejí :-) Bramborovou kaši můžete ozvláštnit špenátem - je to delicious!

Co budeme potřebovat (1 porce):

  • 150 g lososa
  • bylinky dle chuti
  • pepř, sůl
  • plátek másla
  • citrón


  • 150 g brambor
  • 50 g špenátu
  • máslo
  • trochu rostlinného mléka
  • sůl
Jak na to: 

Lososa omyjte a osušte. Poté ho obalte ve vaší oblíbené směsi bylinek, trochu osolte a opepřete. Dejte na pečicí papír, pokapejte citronem a položte navrch plátek másle. Šup s ním do trouby. Pečte na 180 stupňů asi 20 minut.
Brambory nakrájejte na kousky a uvařte do měkka. Hotové brambory smíchejte se špenátem, máslem, mlékem a solí.

Dobrou chuť! Budu ráda za vaše tipy, jak připravujete lososa!