středa 30. března 2016

Muffiny s kousky čokolády a oříšky





Vyzkoušela jsem další recept z knížky Jde to i bez pšenice. A to tyto čokoládové muffinky. Miluji, když se do nich zakousnete a křupne v něm ta čokoláda, to je slast :-)

Co budete potřebovat:
  • 300 g pohankové mouky
  • 150 g třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 250 ml mléka (já použila bez laktózy)
  • 1 kypřicí prášek
  • 1 vanilkový cukr
  • lžíce holandského kakaa
  • 100 ml řepkového oleje
  • 100 g oříšků (např. mandle, lískové nebo vlašské)
  • 100 g 70 % čokolády
  • špetka soli

pátek 25. března 2016

Bezlepková velikonoční nádivka


Velikonoce jsou svátky jara a proto se do nádivky přidává  vždy něco čerstvého zeleného (nejčastěji kopřivy - jako symbol jara). Kopřivy v nádivce můžete nahradit petrželí. Podle tradice by se měla velikonoční nádivka podávat na Bílou sobotu k večeři. 

Tento recept je bez vajec, lepku a mléka :-)

Co budete potřebovat:

na domácí bezlepkový základ
  • 400 g bezlepkové mouky
  • lžička soli
  • lžička třtinového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 400 ml vlažné vody
  • 2 lžíce oleje
  • lžíce octa
co dále budete potřebovat
  • 500 g uzeného masa
  • listový špenát
  • kopřivy nebo hladkolistá petrželka
  • necelá lžička kurkumy
  • 2 lžíce psyllia (zakoupíte v DM - rozpustná vláknina, nahradí vejce)
  • sůl, pepř
Jak na to:
Můžete koupit 6 středně velkých bezlepkových bagetek nebo si můžete připravit bezlepkový základ. Celou směs bezlepkového základu smíchejte tak, aby vzniklo středně řídké těsto, vložte na pečicí papír a pečte na 160 stupňů asi 25 minut.
Uzené maso dejte vařit asi na 30 minut. Vývar si nechte na později. Uvařené maso nakrájejte na kostičky. Do vývaru přidejte kurkumu. Dále přidejte spařené kopřivy (nebo petrželku) a špenátové listy. Psyllium zalijte 200 ml vlažné vody, nechte chvíli nabobtnat. Bagetky nebo bezlepkovou směs nakrájejte na kostičky a zalijte vývarem. Dále přidejte ostatní přísady a osolte, opepřete. Promíchejte. Vložte do pekáčku na pečicí papír a pečte dozlatova na 180 stupňů na 40 minut. 

Přeji krásné Velikonoce! :-)

Inspirováno receptem ze stránky www.5kilo.cz 

neděle 20. března 2016

Bezlepkový velikonoční beránek


Beránek k Velikonocům neodmyslitelně patří :-) Pečení beránka bylo pro mě letos premiérou. Recept je opravdu jednoduchý a výsledek stojí za to! Beránek šel krásně z formy ven a nedrolil se.

Velikonoce jsou za dveřmi, tak šup, šup :-)

Co budete potřebovat:
  • 220 g bezlepkové mouky (Jizerka, já použila bezlepkovou mouku z Rohlík.cz - 1 kg/65 Kč, což je na bezlepkovou mouku super cena)
  • 4 větší vejce
  • 90 g třtinového cukru
  • 110 ml řepkového oleje
  • bio vanilkový cukr
  • kůra z jednoho citronu
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • máslo na vymazání formy, kokos na vysypání formy
  • forma na beránka - já použila 29 cm
Jak na to:
V míse ušlehejte žloutky s cukry a špetkou soli. Poté za stálého míchání přidávejte olej s moukou smíchanou s práškem do pečiva. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a spolu s citronovou kůrou ho vpracujte do těsta. Formu na beránka vymažte máslem a vysypejte kokosem. Těsto vložte do formy a pečte 40 - 45 minut na 175 stupňů. 

Inspirováno receptem z www.tchiboblog.cz

středa 16. března 2016

Avokádová pomazánka


Příprava avokádové pomazánky je jednoduchá a rychlá, výsledek je vynikající :-) Zaručuji, že vás dostane! Hodí se jak na svačinu, tak i na snídani.

Co budete potřebovat (cca pro 3 osoby):

  • 1 zralé avokádo
  • 50 g ricotty, tvarohu nebo sýru cottage
  • 1 jarní cibulka
  • 2 uvařené žloutky
  • sůl, pepř, citronová šťáva
  • bezlepkový chléb
Jak na to:

Avokádo vydlabejte a smíchejte v misce s nadrobno nakrájenou cibulkou, žloutky, ricottou a rozmixujte dohladka. Dochuťte solí a pepřem, nakonec zakápněte citronem. 

pondělí 14. března 2016

Jillian Michaels 30 Day Shred: Level 1

Zdroj: www.aktin.cz

Velmi mě zaujal 30 denní program na cvičení od Jillian Michaels. Od hodně známých v okolí jsem slyšela pozitivní ohlasy, tak to jdu vyzkoušej :-) Budu ráda, když do toho půjdete se mnou ;-)

V čem to spočívá:

  • program na 30 dní, 3 levely, každý trvá 10 dní
  • za minimum času spálit maximum kalorií - rychlé střídání jednotlivých cvičení
  • cvičení se skládá ze tří částí: síla, kardio a břicho
  • cvičení trvá 20 minut + protažení a strečink
  • k cvičení potřebuje pouze 2 činky a chuť cvičit
Tipy na začátek:
  • zvažte se a změřte se - budou znatelné hlavně rozdíly v centimentrech
  • první dny vás všechno bude bolet, ale když to vydržíte, tak pak už to bude lepší :-)


Zítra 15.3.2016 začínám Level 1 - Video - level 1

Budu ráda, když v tom nebudu sama :-) Myslím, že si každá z nás najde 25 minut denně na rychlé cvíčo :-) Budeme pak kočky v létě :-)

neděle 13. března 2016

Jídelníček - neděle 13.3.2016






Tak a máme tu poslední den :-) Doufám, že pro vás byl jídelníček alespoň malinko užitečný a přínosný :-)

Před snídaní: sklenice teplé vody s citronem

Snídaně: sýrová mísa (tvarůžky, eidam, niva...), šunka, zelenina
Svačina: salát - hruška, niva, řapíkatý celer, brusinky
Oběd: grilovaný kuřecí plátek, grilovaná cuketa, cherry rajčátka
Svačina: šunkové závitky plněné tvarohem se zelným salátem
Večeře: zelný závitek - plněno mletým masem a rýží s rajčatovou omáčkou

Budu ráda za Vaše poznatky a názory. Určitě se do budoucna ještě můžete těšit na další jídelníčky :-)

sobota 12. března 2016

Jídelníček - sobota 12.3.2016




Dnes trochu opožděně, ale přeci jen :-) Měla jsem volno, tak jsem si jídlo nemusela připravovat do krabiček. Byli jsme na návštěvě u přítelových rodičů, tak jsem dnes trochu zhřešila kačenou k obědu, ale namísto knedlíku jsem měla brambory :-)

Před snídaní: sklenice teplé vody s citronem

Snídaně: banánové lívance - banán, vejce, hořká čokoláda min. 70 %, ovoce na ozdobu
Svačina: tučný tvaroh, jahody, chia semínka
Oběd: pečená kachna (bez kůže), brambory, salát ze zelí (no nedalo se nic dělat, sníst jsem to musela :-))
Svačina: tuňáková pomazánka - tvaroh, tuňák + zelenina (mrkev, řapíkatý celer)
Večeře: brambory vařené ve slupce, tvaroh, sýr cottage, máslo, petrželka na ozdobu (MOJE NEJOBLÍBENĚJŠÍ JÍDLO)

Banánové lívance (4 ks)
  • 1 zralý banán, 2 vejce, kokosový olej
  • Banán rozmixujeme s vejci. Pánev nebo pánev s formičkami na lívance vytřeme kokosovým olejem. Poté vlijeme směs a za chvíli jsou výborné lívanečky na světě :-).

pátek 11. března 2016

Jídelníček - pátek 11.3.2016




Dnes je tu pátek a mě čeká poslední pracovní den (ufff...:)), tak se musíme pořádně nadlábnout :-) Občas se mi stane, když se cítím tak nějak najedená a nemám hlad (nedokážu přesně popsat ten pocit), tak si po ránu dám jen ovocno - zeleninovou šťávu s lžičkou olivového oleje (snídaně na odlehčení:-)). Snídaně miluji a je to pro mě nejdůležitější jídlo dne, ale párkrát do měsíce mám chuť jen na šťávu ze zeleniny a ovoce:-)

Před snídaní: sklenice teplé vody s citronem + 10 dřepů :-)

Snídaně: ovocno - zeleninová šťáva (kupuji v Tescu nebo v Bille raw 100% přírodní šťávu - 70 % jablko, 15 % řepa a 15 % mrkev, lžička olivového oleje
Svačina: chia puding (recept na blogu) - mléko bez laktózy, ovoce dle chuti, chia semínka
Oběd: rýžové nudle, kuřecí maso, kuřecí maso
Svačina: caprese salát - mozzarella, rajčata, olivový olej, bazalka
Večeře: grilovaný losos, fazolky na másle

Zítra ráno se můžete těšit na luxusní slaďoučkou snídani :-) 

čtvrtek 10. března 2016

Jídelníček - čtvrtek 10.3.2016




Čtvrtý den je tu :-)

Dnešní smoothie mě opravdu nakoplo - hned mám lepší náladu :-) Krásné skleničky na smoothie koupíte v Nanunana nebo v Orionu (domácí potřeby).

Před snídaní: sklenice teplé vody s citronem
Snídaně: smoothie - mléko bez laktózy nebo rostlinné, tvaroh, lesní ovoce (do smoothie), jahody k zakousnutí
Svačina: cottage sýr, jablko, skořice
Oběd: sójové maso, rýže, zelenina, sýr, možno přidat i drcená rajčata
Svačina: brokolicové muffiny - brokolice, vejce, sýr, k tomu rajčata
Večeře: červená čočka na kari - cibule, červená čočka, rajčata v plechovce, kari, kurkuma, chilli, zázvor, basmati rýže

Brokolicové muffiny (pro 2 osoby)

  • 1 brokolice, 2 vejce, sýr, sůl, pepř
  • Brokolici podusíme na páře. Poté ji v míse společně s vajíčkem a sýrem rozmixujeme. Osolíme, opepříme. Poté směsí plníme formičky na muffiny a pečeme na 180 stupňů dozlatova.

Červená čočka na kari (pro 2 osoby)

  • 1 cibule, 1/2 většího hrnku červené čočky, 1/2 plechovky rajčat, 1 ČL kari, 1ČL kurkumy, trochu chilli, 1/2 ČL strouhaného zázvoru, smetana
  • Červenou čočku propláchneme a 10 minut vaříme. Na pánvi orestujeme cibulku, přilijeme rajčata a přidáme uvařenou čočku. Okořeníme a nakonec dochutí troškou smetany. Podáváme s basmati rýží.
Pokud jídelníček zkoušíte, budu ráda za Váš názor :-)


středa 9. března 2016

Jídelníček - středa 9.3.2016




Dneska mě čeká delší den v práci, tak si beru i večeři sebou :-) 

Před snídaní vypijte alespoň jednu sklenici teplé vody s citronem.

Snídaně: míchaná vejce - vejce, sýr, kokosový olej, petrželka, zelenina
Svačina: citronové muffiny (recept na blogu), pomeranč, kefír
Oběd: karbanátek - 100 % hovězí maso, šťouchané brambory, petrželka, mražená zeleninová směs
Svačina: tuňáková pomazánka - tvaroh, tuňák, petrželka, rajčátka
Večeře: květákový krém - květák, brambory, pórek, zeleninový vývar, smetana

Květákový krém
Na másle jsem krátce orestovala nakrájený pórek, poté jsem přidala větší bramboru (nakrájenou na kousky) a květák (rozebraný na menší růžičky). Zalila jsem až do výše zeleniny vývarem, osolila a opeřila. Vařila jsem 10 minut. Poté jsem přidala trochu smetany a dohladka rozmixovala.

Dobrou chuť :-)

úterý 8. března 2016

Jídelníček - úterý 8.3.2016






Máme tu další den :-) na dnešek jsem se opravdu těšila - je plný samých dobrot (moje oblíbená jídla). 

Mám pro Vás tip na dnešek - pokud Vás honí mlsná, mějte při sobě hrst oříšků nebo si dejte lžíci kokosového oleje :-)

Opět vypijte hned po probuzení teplou vodu s citronem :-)

Snídaně: jáhlová kaše (od Mixit nebo Nominal), mražené lesní ovoce (z Lidlu), hořká čokoláda min. 70 %, voda nebo mléko bez laktózy do kaše - MILUJI :-)
Svačina: smoothie - jablko, mrkev, pomeranč, skořice, chia semínka, voda na zředění - smoothie je výživné a skvěle zasytí
Oběd: pečený losos s bramborou pečenou v alobalu + bramboru naplníme tvarohem a jarní cibulkou + salát z rajčat
Svačina: cizrnová pomazánka (z Lidlu - je výborná, výživná, bez konzervantů, mají různé příchutě a nestojí moc), zelenina (mrkev, řapíkatý celer, rajčata...) - namáčím do pomazánky
Večeře: kuřecí na kari - kuřecí prso, kari, smetana, pórek, basmati rýže

Tak si nechte chutnat :-)

pondělí 7. března 2016

Jídelníček - pondělí 7.3.2016



Mám tu pro Vás slíbený jídelníček :-)

Něco málo na úvod a na vysvětlenou :-) Jídla uvádím bez gramáží. Zastávám názor, jez do polosyta, hlavně každý potřebuje jiné množství. V jídelníčku nenajdete žádný lepek. Budu ráda, když Vás inspiruji a třeba pár dní vyzkoušíte jíst jako já :-) Moc by mě potěšila Vaše zpětná vazba!

Ještě něž začnete snídat, doporučuji vypít alespoň 1 sklenici teplé vody s citrónem. Já piji už takhle rok celý půllitr :-)

Snídaně: tučný tvaroh, holandské kakao, chia semínka, banán, mandle
Svačina: jablko, skořice, kefír
Oběd: žampióny (nebo můžete kuřecí), špenát, basmati rýže, sýr
Svačina: pečená řepa, zálivka: balsamico ocet, olivový olej, oříšky, kozí sýr
Večeře: brokolicová pizza - brokolice, vejce, mozzarela, rajčata v konzervě, česnek, šunka, sýr, žampióny

Jak na brokolicovou pizzu?
Brokolici připravte na páře, asi 5 minut. Poté ji tyčovým mixérem rozmixujte společně s jedním vejcem, mozzarelou a česnekem. Osolte a opepřete. Pečicí papír potřete olivovým olejem a rozprostřete na ní směs. Dejte péct na 180 stupňů. Pečte dozlatova. Jakmile bude základ pizzy zlatavý, vyndejte ho z trouby a potřete rozmixovanými rajčaty z konzervy (můžete přidat bazalku). Poté si na pizzu dejte, co máte rádi. Já mám ráda klasiku - šunka, sýr, žampióny. Dejte ještě znovu zapéct do trouby, asi na 10 minut. Poté můžete jíst.

Dobrou chuť :-)

pátek 4. března 2016

Cuketové placičky


Mám pro Vás svěží jarní recept - cuketové placičky :-) v létě mám doma tolik cukety, že nevím, co s ní :-D teď jsem na ni dostala neskutečnou chuť! Připravila jsem pro Vás neskutečně dobré placičky, zkuste je taky! :-)

Co budeme potřebovat:

  • 1 střední cuketa
  • 2 vajíčka
  • 2 jarní cibulky i s natí
  • bezlepková strouhanka (seženete za pár kaček třeba v Kauflandu)
  • olivový olej
  • stroužek česneku
  • sůl, pepř
Jak na to:

Cuketu nastrouhejte nahrubo. Lehce osolte, nechte chvíli odpočinout, poté cuketu zbavte přebytečné vody. Přidejte vajíčka, prolisovaný česnek, nadrobno nakrájenou jarní cibulku a zahusťte trochou strouhanky. Plech vyložte pečicím papírem a potřete olivovým olejem. Ze směsi vytvořte placičky a pečte na 200 stupňů asi 20 minut.

Podávejte s bramborem a nechte si šmakovat :-)

úterý 1. března 2016

Banánové sufflé s vůní skořice


Pokud Vás honí mlsná, tak určitě vyzkoušejte nadýchané a slaďounké sufflé - budete potřebovat jen 3 ingredience :-) Navíc sufflé je bez mouky, cukru a tuku!

Co budeme potřebovat (2 porce):

  • 1 banán
  • 2 bílky
  • 1/2 lžičky skořice
  • malé zapékací formičky
Jak na to:

Z bílků vyšlehejte sníh, přidejte rozmixovaný banán a skořici. Opatrně zamíchejte. Směs dejte do malých zapékacích formiček a pečte 10 - 15 minut na 200 stupňů.

Pozor - je to dost sladké :-)