úterý 26. dubna 2016

Rychlá banánovo - avokádová pěna


Další z mých oblíbených receptů - hodí se na snídani nebo dopolední svačinu :-) Budete mít hotovo za 3 minuty a pozor - VYSOCE NÁVYKOVÉ! :-)

Co budete potřebovat (2 porce):

  • 1 zralé avokádo 
  • 2 zralé banány
  • 2,5 lžičky holandského kakaa
  • 1 lžička medu (nemusí být)
  • ovoce na dozdobení
Jak na to:
Všechny suroviny smíchejte a a rozmixujte do hladké pěny. Poté přendejte do menší skleničky nebo mističky, ozdobte ovocem a dejte vychladit do lednice. Je to také skvělá alternativa za nutellu :-)

čtvrtek 21. dubna 2016

Jarní koprovka s pošírovaným vejcem


Pokud hledáte svěží jarní oběd, tak určitě zkuste koprovku s novými brambory a pošírovaným vejcem. U nás koprovka patří k těm nejoblíbenějším bezmasým jídlům. Pošírované vajíčko jsem dělala poprvé a upřímně jsem se toho bála, ale opravdu je to jednoduché a zvládne to i začátečník :-)

Co budete potřebovat:
  • 1 větší svazek kopru
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • lžíce belepkové mouky
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř
  • ocet, cukr na dochucení
  • 2 vejce
  • nové brambory na podávání

Jak na to: 
Z kopru odeberte lístky, stonky si ponechte. Poté lístky a stonky nakrájejte nadrobno. Na másle zpěňte cibuli poté přidejte stonky kopru a opékejte asi 3 minuty, dokud cibule nezměkne. Zaprašte trochou mouky a míchejte minutu. Zalijte 0,5 litrem studené vody, rozšlehejte metličkou a vařte asi 15 minut do zhoustnutí. Zjemněte smetanou a povařte ještě minutu. Osolte, opepřete, dochuťte si omáčku octem a cukrem dle Vaší chuti. Vařte ještě 5 minut a nakonec vmíchejte koprové lístky. Ihned vypněte, aby kopr zůstal hezky zelený.
Na pošírovaná vejce dejte do hrnce asi 2 litry vody, 4 lžíce octa, osolte a přiveďte k varu. Lžíci rychle zamíchejte a vytvořte tak vír. Do středu z nízké výšky rozklepněte vejce, vařte 3 minuty. Opatrně vejce vyjměte děrovanou naběračkou. Podávejte s vařenými novými bramborami.

Je to lehký jarní oběd, který Vám určitě zachutná.

Inspirováno receptem z časopisu Apetit 04/2016.

čtvrtek 14. dubna 2016

Kuřecí paličky na cizrně


Mám pro Vás tip na výborný oběd. Příprava je opravdu snadná a výsledná chuť nepopsatelná. Chuť cizrny je jemňounká. Je to vážně dobré - u nás se po tom zaprášilo. Tento oběd dělám opravdu často a nikdy nezklame :-)

Co budete potřebovat:

  • 6 - 8 kuřecích paliček
  • 1 cibule
  • konzerva cizrny (400 g)
  • lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 plechovky loupaných rajčat
  • lžička sladké papriky
  • lžička kari koření
  • 1 chilli paprička (nemusí být)
  • sůl, pepř
  • hrst hladkolisté petržele
  • k podávání - rýže nebo brambory (lze i bez příloha)
Jak na to:

Na pánvi rozehřejte olej. Kuřecí paličky osolte a opepřete, poté je dejte na pánev a opečte je z obou stran (asi 3 minutky). Opečené paličky dejte stranou. Poté v pánvi lehce ozmažte cibulku nakrájenou nadrobno a rozmačkaný česnek. Po 3 minutách přidejte koření, rajčata včetně šťávy z plechovky a cizrnu. Zalijte asi 3 dcl vody a pár minut povařte. Do lehce vymazaného pekáčku dejte hotovou směs z cizrny a rajčat, na směs posaďte paličky a pečte odkryté asi 25 minut na 220 stupňů. Při podávání ozdobte nakrájenou chilli papričkou a petrželkou.
Výborné je to s rýží, ale i samotné :-)

neděle 10. dubna 2016

Krtkův dort bez lepku


Krtkův dort...kdo by ho nemiloval. Zkoušela jsem vždy jen směs z obchodu...no náplň mi vždy chutnala tak nějak uměle. Proto jsem si zkusila připravit tento dortík doma. Chutná skvěle a nakope "zadek" tomu kupovanému. Příprava mi zabrala chvilku a výsledek je super! Dortík je nadýchaný a náplň se vám bude rozplývat na jazyku, určitě ho zkuste! :-)

Co budeme potřebovat:

korpus:
  • 2 vajíčka
  • 2 práškové bezlepkové pudinky (např. čokoládový, vanilkový - koupíte běžně v obchodech)
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 100 ml řepkového oleje
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 lžíce rumu nebo pár kapek rumového aroma
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva bez fosfátů (běžně v obchodech)
  • na vymazání formy - kokosový olej + kokos na vysypání

náplň:
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanička tvarohu (tučný je nejchutnější)
  • 2 zralé banány, lze i jiné ovoce (já použila ještě jahody), skvělé budou např. borůvky, broskve
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 1 sáček ztužovače šlehačky
  • 2 kostičky hořké čokolády nad 70 %

neděle 3. dubna 2016

Božská kakaová roláda bez mouky


Tento recept prostě musíte vyzkoušet, protože roládu si zamilujete :-) Roládička se vám bude rozplývat v ústech. Příprava je opravdu jednoduchá a zvládne ji i začátečník. Stačí jen 5 ingrediencí, které vždy najdete doma. Hodí skvěle na snídani nebo svačinu. 

Co budete potřebovat:
  • 3 vajíčka (žloutky a bílky zvlášť)
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • lžíce medu
  • 1 tučný tvaroh
  • 1 větší banán nebo menší banán + další ovoce
  • špetka soli
Jak na to:
V míse smíchejte žloutky, kakao a med. V druhé míse ušlehejte bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. Poté opatrně smíchejte. Vylijte směs na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10 - 15 minut na 170 stupňů. Poté nechte vychladnout. Mezitím si připravte náplň - smíchejte tvaroh, ovoce a trošku medu (nemusí být, pokud dáte banán). Náplní potřete vychladlou placku a opatrně zarolujte. Dejte vychladit na 2 hodiny do lednice.

My jí doma milujeme :-)