Stránky

sobota 5. prosince 2015

Výborné linecké cukroví

Linecké cukroví k Vánocům patří a my ho máme doma nejraději :-)



Potřebujeme:

  • 260 g másla
  • 140 g třtinového cukru
  • 420 g mouky Jizerka (bez lepku, dá se sehnat v Tescu nebo v Bille)
  • 2 žloutky
  • citrónová kůra
  • šťáva z jednoho citrónu
  • na slepování marmeláda s vysokým % ovoce
Jak na to:

Do mísy dáme změklé máslo, cukr, mouku, žloutky, šťávu z citronu a vypracujeme v hladké těsto. Trvá to delší dobu než u těsta z klasické mouky. Takže hlavně vydržet :-) Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout do druhého dne.Pomoučníme si vál bezlepkovou moukou. Těsto si po částech odkrajujeme a zbytek necháme v lednici, aby bylo vždy při válení tužší, jinak se může trhat. Z těsta vyválíme placku, ze které vykrajujeme nejrůznější tvary. Vykrojené kousky dáváme na plech, který si vyložíme pečicím papírem. V troubě předehřáté na 170 °C pečeme dozlatova. Důležité je nechat upečené kousky vychladnout, jsou hodně křehké a mohly by se polámat. Marmeládou potíráme až po vychladnutí.Musím říct, že je oproti klasickému lineckému křehčí a jemnější - úplně se to rozplyne na jazyku.

Žádné komentáře:

Okomentovat